May 16, 2009

Valitsuskriisist

Paar sõna alanud valitsuskriisist. Mul on hea meel, et Ansip võttis kuulda Terve Mõistuse Sündikaadi nõu ja annab sotsidele kinga. Mida kiiremini lõpetada valitsuses blokki paneva jõu tegevus seal, seda parem Eestile.

Asemele kutsutav Rahvaliit on muidugi üsna heas kauplemispositsioonis. Päris kindlasti ei taha Reform minna müts näpus tagasi sotside ukse taha, järelikult peavad nad kellegi teise saama ja tema tingimustega nõus olema. Moe pärast on küll alustatud juttu ka rohelistega, aga see on pigem ilmselt Rahvaliidule surve avaldamiseks.

Seega võib Rahvaliit tulla valitsusse endale päris soodsatel tingimustel (kes teab, äkki puudutavad need ka salaleppeid justiitsvallas, kus rahvaliitlastel on palju mängus). Pole võimatu, et reform peab tegema mõned märkimisväärsed maailmavaatelised järeleandmised, et rahvaliitlased saaks maandada süüdistuse, nagu ei kaitseks nad rõhutute huve. Sellist trummi sotsid juba taovad.

Kasu oleks sotside väljavahetamisest vähemalt nii palju, et esiteks saaks Eesti endale ideoloogi asemel ilmselt kompetentsema rahandusministri, teiseks kaoks valitsusest vähemalt esialgu ära jonnipunnide kamp, kes blokeerivad kriisi ajal kõiki otsuseid.

No comments:

Post a Comment