May 12, 2009

Ajakirjanduseetikast valimiste eel

Täna võttis TV 3 üles minu kaebuse Avaliku Sõna Nõukokku seoses sellega, et Tarand on ühteaegu kandidaat ja samas TV3-s ja Kukus saatejuht. Eks TV 3 üritas eelkõige end puhtaks pesta, sest ei ole ju võimalik, et sealsed inimesed on nii meediakauged, et ei saa aru, milles seisneb probleem. Probleem on ajakirjanduseetikas ja nii kandidaadi kui väljaannete huvide konfliktis, millele tavaliselt on leitud lahendus, võttes kandideeriv ajakirjanik valimiste eel ajutiselt eetrist maha, seekord millegipärast mitte.

Tekkinud (tekitatud?) 0n väär arusaam, nagu ma oleks kitunud Tarandi peale. See on vale. Ma palusin ASN hinnangut VÄLJAANNETE KÄITUMISELE. Kogu lugu. Siinjuures tuleb rõhutada, et ma isegi ei teavitanud oma pöördumisest meediat, sest pidasin mõistlikumaks lasta ASN-il ja asjaga seotud väljaannetel teema kõigepealt läbi arutada. Nüüd seda enam muidugi teha ei saa.

Et asjasse selgust tuua, panen siia oma emaili, mille ASN-ile saatsin:

Palun Avaliku Sõna Nõukogu hinnangut Kuku raadios 24. aprillil 2009 eetris olnud saatele Nädala tegija, kus saatejuht, Euroopa Parlamenti pürgiv Indrek Tarand intervjueeris pool saateajast iseennast. Saate link http://podcast.kuku.ee/saated/nadala-tegija.

Leian, et Kuku raadio on eksinud Eesti ajakirjanduseetika koodeksi punktide 6.1 ja 6.2 vastu, mille kohaselt reklaam ja suhtekorraldusmaterjal peavad olema auditooriumi jaoks selgelt eristatud ajakirjanduslikust tekstist/pildist, ning ajakirjanikud ja alalised välisautorid ei edasta samas kanalis reklaamteateid ega kirjuta oma väljaandes oma nime all kommertstekste.

Ühtlasi palun hinnangut sellele, kas asjaolu, et Indrek Tarand juhib aktiivsel kampaaniaperioodil TV3s saadet „Targem kui 5b”, on kooskõlas hea tava ning ajakirjanduseetika normidega.

On mõistetav, et ajakirjanduses töötav inimene püüab kampaanias maksimaalselt rakendada oma positsiooni, kuid taolisel inimesel on paratamatu huvide konflikt ja sellise olukorra peab lahendama keegi teine.

Indrek Tarandi tegutsemine saatejuhina europarlamendi kampaania perioodil on ebaaus kõigi ülejäänud kandidaatide suhtes ning õõnestab meediaväljaannete usaldusväärsust sõltumatute ja erapooletute kanalitena.

No comments:

Post a Comment