Apr 21, 2009

Soomlased keeravad Eestile käkki

Venemaa presidendi Dmitri Medvedeviga kohtunud Soome president Tarja Halonen teatas eile, et ökoloogiliselt ohutu Nord Stream on hea projekt. Lisaks kiitis ta täna Medvedevi julgeolekuinitsiatiivi.

Saab üha selgemaks, et Tarja Halonen jätkab venesõbralike Soome presidentide Kekkoneni ja Koivisto allaheitlikku liini. Halonenil on väga väärikas kotiryssä Medvedevi näol.

Soomlased on Nord Streami projektiga seoses algusest peale Eestile käkki keeranud: kõigepealt üritasid seda lükata meie vetesse, siis tahtsid, et me nõustuks seda lubama lahe keskele ja kui Eesti vastuseis kogu toru tulemisele sai üheselt selgeks, siis paljastasid oma pale ja lubasid venelastel Baltikumile silmustoru ümber panemiseks kasutada Soome alasid.

Muide, Soome ametlik poliitika ei ole sugugi kõigile meeltmööda, Karjala Selts ja Maatagastus Selts (Aluepalautus) ei ole üldse õnnelikud, et Vene toru hakkab sakslaste rõõmuks jooksma mööda vallutatud Karjalat.

Kogu Nord Streami eesmärk on puhtalt poliitiline ja sõjaline: see lõikab torust itta ja lõunasse jäävad riigid Euroopast ära, lisaks muudab Saksamaa veel suuremaks Kremli kamarilja pantvangiks, kui ta praegu on.

Eesti peab tegema koos Läti, Leedu, Poola ja Rootsiga kõik endast sõltuva, et Nord Stream jääks ainult Dima ja Volodja unistuseks, ning et olla eraldivõetult ja koos energeetiliselt sõltumatud Vene energiakandjatest.

See eeldab oma elektrivõrkude paremat ühendamist ning erinevate energialiikide arendamist. Oma energiat tuleb hakata võimalusel läände eksportima, et nii raha teenida ja end vene-sõltuvusest vabastada.

No comments:

Post a Comment