Apr 22, 2009

Masendavalt ebapopulaarsed otsused?

Mart Laar kirjutab oma blogis, et praegune valitsuskoalitsioon peab tegema masendavalt ebapopulaarseid otsuseid, kui tahab olukorda kontrolli all hoida. Sisuliselt hurjutab ta, et ees ootab valitsuskriis, kui IRL ei saa oma tahtmist.

See on juba pikemat aega olnud IRLi taktika valitsuses: avalikkuses rääkida ilusat juttu vajadusest otsustada ja tegutseda, uste taga aga pidurit panna ja kiusu ajada. Päike tõuseb ikka idast ja Laar ei muutu kunagi.

Mis siis ikkagi on need masendavad otsused, millest räägitakse? Hüva, eelarve kärbe. Kõik teadsid juba eelmise aasta sügisel, et riigieelarve on kokku pandud ebarealistlik. Kõik lükkasid probleemi tulevikku. Aasta alguses teadsid kõik, et majandus kukub kahekohalise arvuga, ometi tehti avalikkusele tsirkust ja kärbiti jupike – probleemi lükati taas edasi. Sama šablooni kasutati veel üks kord. Ja nüüd on häda, et “kaotatud on palju aega”. Kas Laar ikka teab, et tema partei on valitsuses? Jutt kõlab nii, nagu plaaniks ta opositsioonist päästjaks tulla.

Aga mis ikkagi on IRL-i plaan? Eelarve kärpimine on kahtlemata masendavalt ebapopulaarne, aga see pole plaan, vaid hädavajadus. Kas Laar räägib ehk uue töölepingu seaduse sisu muutmisest, et vähendada hüvitiste poolt, vältimaks töötukassa pankrotti? Või millestki veel? Maksude tõstmine?

Eesti majandust ei ole võimalik saada uuesti toimima mõne mütsitrikiga. Asi hakkab paranema alles pärast majanduse üldist ümberkujunemist. See tähendab teatud majandusharude kahanemist (näiteks ehitus) ja uute tekkimist/kasvamist. See omakorda tähendab ka töökohtade liikumist. Inimestele tähendab see paratamatult ajutist töötust ja ebakindlaid aegu. Kõige tähtsam ei ole mitte vanade töökohtade säilitamine iga hinna eest (sest hind läheks lõpuks ikkagi võimatult kõrgeks), vaid piisaval hulgal uute loomine.

Riigi roll saab siin olla vaid uute ettevõtete tekkele kaasa aitamine krediidi ja käendusega, mitte kinni kiilunud majandusharude vee peal hoidmine maksurahaga. Ühtlasi peab riik kindlasti üle vaatama kogu selle tohutu bürokraatiapaketi, mis takistab ettevõttel normaalselt tegutsemast. Igaüks, kes erasektoris tegutsenud on, teab, millest jutt. Ma muide ei arva, et bürokraatia ja regulatsiooni vähendamine töökohtade tekitamiseks saab olema “masendavalt ebapopulaarne”. Kui just gallupit ei tehta parajasti ametnike hulgas...


No comments:

Post a Comment